Историјат школе

ИСТОРИЈАТ ШКОЛЕ – Школа кроз векове
(Кратак приказ историје ОШ ,,Браћа Аксић“ у Липљану)

          Oсновнa школa ,,Браћа Аксић“ у Липљану, која је 14. јаунара 2015. године
обележила 150 годинa рада и постојања, као таква заслужује обимнију публикацију сразмерну њеној важности, вредности и историјској величини. Нажалост, до сада није објављена ниједна монографија, било да се односи на одређени период или целокупни рад, од оснивања до данас.
Највише података, грађе и истраживања има за период од початка рада школе па до ослобођења Старе Србије 1912. године, захваљујући пре свега :

ucitelj Dena

Дени Дебељковићу, Браниславу Нушићу, Ивану Иванићу, професору Милошу Милојевићу, др. Јовану Хаџивасиљевићу, др. Јагошу Ђиласу, др. Владимиру Бовану и другима.
Професор Бован у својој књизи ,,Дена Дебељковић, живот и дело“, пише о Липљанском учитељу и свештенику с краја 19-ог и с почетка 20. века, који спада у ред најзначајнијих Срба на Косову и Метохији свога времена, а за то делом је поред осталих извора и литературе послужио и Денин рукопис ,,Летопис, историја за основну српску школу у село Липљане на Косову“ који обилато користи и цитира, наглашавајући да се налази у Архиви основне школе у Липљану. По свему судећи Летопис и нека историјска документа основној школи уступио је Денин син инг. Влaдимир Дебељковић 1966. године.

Поводом обележавања 110 година постојања школе 1976. године, тадашњи директор Милош Смиљанић у свом Извештају, на једном месту каже: ,,О животу и раду ове наше школе прикупљено је доста писмених података, што је и омогућило др Јагошу Ђиласу да напише докторску дисертацију о основном школству на Косову, а његова дисертација је помогла да се комлетира Летопис школе.“ Највероватније, на основу тог Летописа, Милош Одаловић, дугогодишњи наставник физичког васпитања и секретар школе је крајем 1986 год. објавио у дневном листу ,,Јединство“ фељтон ,,120 година Основне школе у Липљану“ у коме је покушао да осветли рад школе у току 120 година.
За жељење је, што се поменути документи, изузев делова фељтона, не налазе у поседу школе, што отежава потпунији приказ њеног трајања кроз време. Ваља напоменути, да је након изгона српских ученика и наставника из школске зграде јуна 1999. године сва архивска и педагошка документација остала у њој. Узалудан је био напор тадашњег директора школе Миодрага Микарића да преузме педагошку документацију и архивску грађу од изузетне вредности. Враћено је само неколико књига о евиденцији образовног рада, матичних књига и један мањи број књига на српском језику из богате школске библиотеке уз констатацију, међународних службеника да је то све што су у школи пронашли.
Учитељ Дена Дебељковић, родом из Липљана, наводи да у минеју (литургијска књига – Месецослов) наишао на податак да је први учитељ Јеврем Бараковић дошао у Липљан децембра 1865. године.

lipljanska_crkva

Први учитељ Јеврем Бараковић, родом из Крагујевца наставу је организовао у малој црквеној згради, која је била покривена сламом, ,,стара и никаква“ прилично оронула, без икаквог инвентара и намештаја, па су деца доносила од куће троношке на којима су седела, да би се нешто касније од простих дасака направили столови чије су ногаре биле укопане у земљу, тако да су ученици седели окренути лицем у лице. Посебна зграда са две просторије, подигнута је 1867. године у порти Цркви Св.Ваведења и није имала патос, нити прозоре од стакла, већ од хартије и дрвених капака. Школа је неколико пута реновирана и адаптирана 1879. затим 1886. када су по први пут застакљени прозори и 1891. године, при чему су дограђене још две учионице , што је навело Нушића, приликом посете Липљану у својству вицеконзула 28. октобра 1895. године да запише како ,, у Липљану постоји и лепа зграда основне школе“.
Након примања дужности, други учитељ Јован Миловановић, родом из Босне, који је учитељевао у Липљану од 1869. године до 1870. године и од 1872 до 1874. године, увео је низ новина: направљене су нове покретне клупе за ученике поређане у редове, тако да су ђаци били окренути ка учитељу, постављена је зидна табла, разврстао је ученике по разредима, наставу је изводио по плану и програму који су се примењивали и у школама Србије од 1850. године. Њега је заменио учитељ Јосиф (Јоца) Дамјановић, родом из Пећи.

Због ратних прилика (српско –турски рат) школа није радила 1876, 1877 и 1878. године. Као први учитељ Липљанац, Дена је ступио на дужност 1879/80. школске године, коју је обављао до 1896. године, када је рукоположен у свештенички чин. Немерљив је допринос Дене Дебељковића на унапређењу наставе, скупљању народног стваралаштва, буђењу националне свести и хроничарској делатности, на основу које можемо створити школу о школским приликама, али и животу тога времена у Липљану и његовој околини. Захваљујућу њему сазнајемо да је за 30 година Липљанску школу завршило скоро 200 ученика, да је у периоду од 1879 до 1904. године у просеку било по 40 ученика сваке школске године, да је 21 ученик које је он учио или који су на његову иницијативу наставили даље школовање у Србији, или Призрену, Скопљу, Солуну и Цариграду, а међу њима је више познатих имена, која су се у време турске власти, истакла радом у народу.
После Дене Дебељковића од 1869 до 1912. године у Липљану је службовало 13 учитља и учитељица. Последњи учитељи у Липљану, који су дочекали ослобођење од Отоманске империје били су Јанићије и Христина Ђурђевић из Липљана школске 1909/10 до 1912/13 године.
Значајан моменат у раду школе је свакако отварање женске школе 1896. године. До тада су заједно наставу похађали дечаци и девојчице што не предстваља примену педагошке идеје о коедукацји, већ због малог броја девојчица јер је на пример до ратова 1876-1878. године, школу завршила само једна ученица, а од 1879 до 1896 године 30 ученица. Прва учитељица је била Лепосава Николић.

За време Другог светског рата, у тешким данима окупације школа је престала са радом. Према речима Добрета Марковића из Липљана (сада живи у расејању), тих ратних година, заговорници ,,Велике Шипније“ организовали су наставу на шитарском језику, коју је похађао један број српске деце, међу којима је био и он, као и Здравко Шотра наш познати филмски редитељ.
Велики број бивших ученика ове школе као и њихови учитељи, поведени императивом родољубља и патриотизма прикључило се НОП-у или је илегално радило предузимајући разне акције против непријатеља. Надахнути слободарским духом, своје животе су положили следећи бивши ученици ове школе:
 

Milutin_Aksic_brat

Милутин Аксић

Vidoje_Aksic_brat

Видоје Аксић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

браћа Милутин и Видосав Аксић из Липљана, Боривоје Николић из Липљана, погинуо на Шари, Исо Јеврић из Липљана погинуо такође на Шари, Милан Савић из Старог Грацка погинуо у Старом Грацку,Славко Ћиповић из Старог Грацка погинуо у Липовици, Мирко Одаловић из Старог Грацка погинуо такође у Липовици, Вера Дејановић из Липљана погинула на Шари, као и многи други.

Школа је касније за своје патроне узела браћу Аксић,а за Дан школеbraca_aksic_Lipljan 14. Јануар, дан када је погинуо Милутин. Академски вајар Војо Џелетовић израдио је две бронзане бисте, бесплатно, са њиховим ликовима, које су постављене у парку испред школе окренуте према улици која су пружа паралено са железничком пругом. Спомен бисте су откривене 4. Јула 1965. године.

Потписивањем Војно – техничког споразума у Куманову 9. јуна 1999. године, окончано је бомбардовње, али је доласком КФОР-а , већ 10. јуна на Косову и Метохију отпочело друго поглавље страдања Срба. Наступило је време егзодуса, терора, геноцида и етноцида у присуству међународних снага. Основна школе ,,Браћа Аксић“ у Липљану, пре доласка КФОР-а, са истуреним одељењима у Магури, Рабовцу и Сувом Долу имала је око 890 а у самом граду 720 ученика. Осми разред је завршило 88 ученика.

Новонастала ситуација је налагала бројне организационе промене, тако да су четвороразредна истурена одељења у Старом Грацку, Рабовцу и Сувом Долу прерасла у осморазредна, а у приватној кући у Новом Насељу отворено је четвороразредно. Настава у истуреним одељењима почела је пре него у матичној школи, у којој је почела тек 1.10.1999. године.

Повратак на врх стране