Свим срцем за осмех детета – други део

novi_sad_lipljan

     Ученици основних школа “Душан Радовић” и “Жарко Зрењанин” из Новог Сада посетили су своје вршњаке из школе “Браћа Аксић”. Са њима су били и њихови родитељи, као и чланови Удружења грађана Нови Сад. Тродневно дружење пропратило је и неколико новинарских екипа из Новог Сада, као и представници овдашњих локалних медија. Ова посета, иначе, представља наставак акције “Свим срцем за осмех детета”.

previous arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider

Дружење је почело свечаним пријемом гостију из Новог Сада у матичној школи у Липљану, где су поред гостију и домаћина, присуствовали и предстваници локалне самоуправе. Након изведбе хора ученика школе домаћина, присутнима су се обратили, најпре директор школе који је пожелео добродошлицу гостима, а затим и председник Удружења грађана Нови Сад, Горан Бајшански.

previous arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider

Након доручка и традиционалног обичаја ломљења погаче, кренуло се у обилазак Газиместана и манастира Грачанице. Киша и нешто лошије време нису покварили  узбуђење и радост гостију што су, углавном, први пут на Косову и Метохији, као ни наше што смо успели да узвратимо посету ученика и пријатеља из Војводине.

novi_sad_lipljan_gazimestan

novi_sad_lipljan_manastir_gracanica

novi_sad_lipljan_staro_gracko

Према плану гостовања, након обиласка манастира, отишли смо за Старо Грацко где су гости обишли издвојено одељење наше школе. Мештани су том приликом припремили свечани ручак у сали локалног клуба, а након ручка одиграна је и пријатељска фудбалска утакмица. Председник Удружења грађана Нови Сад донирао је новчану помоћ фудбалском клубу Старо Грацко. На крају дана ученици су смештени код својих вршњака.

     Другог дана посете, обишли смо манастир светих врача Козме и Дамјана у Зочишту, као и Велику Хочу. Након тога кренуло се пут Призрена који је, иначе, био пун посетиоца тог 1. маја. На крају смо посетили и манастих светих Архангела близу Призрена.

На крају другог дана, организована је свечана вечера. Том приликом гости из Удружења уручили су вредне поклоне школи међу којима су спортска опрема, географска карта Републике Србије. Такође, гости из поменутих новосадских школа поклонили су нашој школи одређен број књига и енциклопедија. Школа је добила и један посебан поклон, рекло би се од срца, од председника поменутог удружења, Горана Бајшанског, иначе двоструког светског првака у савате боксу. Он је школи поклонио рукавице у којима је освојио светско првенство 2014. године.

 

     Трећег дана посете, гости су обишли цркву Богородичиног Ваведења у Липљану, као и цркву у Рабовцу, након чега су кренули пут Новог Сада. 

Ми смо веома поносни што су ученици наше школе били домаћини први пут после ’99. године. Општи је утисак да смо овом посетом “пробили лед” и отворили врата за нека нова дружења. Такође, овом посетом смо учврстили пријатељство које смо започели у јануару, када су наши ђаци боравили у Новом Саду. Као и том приликом, и сада је интересовање медија било велико, како новосадских, тако и овдашњих локалних.

На следећем линку можете погледати и фоторепортажу за портал mojnovisad.com.

Остале фотографије можете погледати на страници Галерија.

7 thoughts on “Свим срцем за осмех детета – други део

  1. Pingback: УЗВРАТНА ПОСЕТА ПРИЈАТЕЉИМА ИЗ ЛИПЉАНА | OШ "Жарко Зрењанин" Нови Сад

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *