Боравак ученика у Републици Српској и братимљење школа

     У оквиру пројекта “Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске” ученици наше школе су са још око 600 ђака боравили у Републици Српској од 17. до 24. јуна 2017. године. Овај пројекат већ шесту годину за редом организује Одбор Републике Српске за помоћ Србима са Космета. Ове године породице из неколико места Републике Српске су угостиле најбоље ученике, као и ученике породица са троје, четворо и више деце, из неколико школа са Космета.

Ученици наше школе, у пратњи наставника, боравили су код породица својих вршњака у месту Шамац, где је и приређен свечани дочек за сву децу. Захвалност око организације пријема и боравка деце из наше школе припада, поред поменутог Одбора и господина Милорада Арлова, и општини Шамац, затим општинској борачкој организацији, посебно господину Лазару Благојевићу, општинском црвеном крсту и наравно свим породицама и појединцима који су учествовали у овој хуманој акцији. Њихов допринос је још већи ако се зна да је општина Шамац претпела велике поплаве 2014. године од којих се још увек нису потпуно опоравили и чије се последице видљиве и данас.

Поред незаборавног дружења и “седам дана слободе”, како је истакао Милорад Арлов, ђаци су присуствовали представи “Бибац” у кино-сали у Шамцу, имали пријем код начелника општине, организоване су игре без границе на полигону основне школе “Шамац”, затим посетили су меморијални комплекс “Градина”, као и национални парк “Козара”, обишли Бања Луку и још много тога.

previous arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider

Ученици су, такође, присуствовали церемонији братимљења пет школа са Косова и Метохије са пет школа из Републике Српске. Свечана церемонија братимљења одржана је у Влади Републике Српске, а поред ученика и наставника, церемонији су присуствовали министар просвете и културе Републике Срспке, Дане Малешевић, председник Одбора за помоћ Србима са Космета, Милорад Арлов, заменик директора канцеларије за Косово и Метохију, Душан Козарев, делегације школа које су се братимиле, представници локалних самоуправа и бројне друге личности. 

     Наша школа се овом приликом свечано побратимила са основном школом “Шамац” из Шамца, а Повељу о братимљењу потписали су директори школа, Братислав Ђедовић и Слободан Челиковић. Потписивање повеље, иначе представља јачање међусобних односа и унапређење сарадње између школа, наставног кадра и ученика, те развијање и неговање пријатељства између свих како бисмо, у духу традиције повезивања српског народа Републике Српске и Косова и Метохије, очували заједничке историјске и културне вредности.

previous arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider

Фотографије, сада братске школе “Шамац” можете погледати овде.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *